Reklama
 
Blog | B.M. Horská

Nenahraditelné (policejní) žabky

Teď nemyslím obojživelníky kvák-kvák, ale to, co je, při troše fantazie možné nazývat obuví plesk-plesk. Jako dítě jsem se domnívala, že se nosí jen ve Vietnamu, odkud se dovážely. Výborně se hodily jako ochrana proti plísni ve sprchách veřejných bazénů. A do kufru na letní tábor. Na delší chůzi ne, protože mě příliš tlačily mezi prsty.

Na dlouhou dobu jsem na ně úplně zapomněla. Tyhle vzpomínky se vynořily, když jsem před lety začala pravidelně cestovat mezi Londýnem a Prahou. Ještě teď si někdy krátím čas hádáním, zda turista, procházející pražskou odletovou halou za zvuku plesk-plesk, se mnou poletí v letadle. A většinou to uhodnu. Zatím ale nemám jasno, zda žabky turistům slouží pouze jako obuv na let nebo po celou dobu dovolené v hlavním městě Česka. V létě to tak nepřekvapí, ale kolem Velikonoc?

Tenhle britský zvyk nosit žabky za všech okolností se objevuje i v mé knize Brouk. Zpráva, že anglická policie rozdává žabky opilým ženám, když se k ránu vracejí z nočních klubů a neudrží se na vysokých podpatcích, mě pobavila a později jsem ji využila jako autorskou inspiraci:

„Kousek stranou od rozzářených vchodů do nočních podniků, v tmavém koutě budovy Elen zahlédla předkloněnou postavu ženy. Pravděpodobně zvracela. Elen se raději odvrátila, neměla potřebu přihlížet stejnému vystoupení během jedné čtvrthodiny už podruhé. S povzdechem se podívala na hodinky. Asi za třicet minut vyjede policejní hlídka dohlížející na noční klid. Už nějakou dobu noční opilce po městě nerozhání obušky, ale místo toho mladým podroušeným ženám v botách na vysokých podpatcích zdarma nabízí na přezutí žabky, aby se z tahu bezpečně dostaly domů. Někde se tu už také budou pohybovat záchranáři se speciálním autobusem, ve kterém dávají první pomoc opilcům.“

A teď se dovídám, že slavné žabky nejsou součástí policejních operací jen v Anglii. Tento týden proběhla médii zpráva, že je používá i barcelonská policie, když lidem při koupání v moři ukradnou zloději boty a oblečení zanechané na pláži. Okradení plavci na plážích v Sant Sebastià a Mar Bella obdrží balíčky, které obsahují tričko s logem radnice, trenky, lístek na metro a, věřte tomu nebo ne – žabky.

Reklama